نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا، پیش از سفر پیشبینیشده به تایوان، مالزی را ترک کرد و تنشها با پکن را افزایش داد.
مقامات گفتند که هواپیمای حامل پلوسی و هیأت وی پس از توقفی کوتاه که شامل یک نشست ناهار با نخست وزیر اسماعیل صبری یعقوب بود، از پایگاه نیروی هوایی مالزی خارج شد.
پلوسی این هفته در یک تور آسیایی است و از نزدیک تحت نظر خواهد بود تا ببینند آیا هشدارهای چین در مورد سفر به تایوان را نادیده می گیرد یا خیر. دولت پکن این جزیره خودمختار را قلمرو خود می داند.
مشخص نیست پلوسی از مالزی به کجا میرود، اما رسانههای محلی تایوانی گزارش دادند که او سهشنبه شب وارد مالزی میشود و او را به منتخبترین مقام آمریکایی تبدیل میکند که در بیش از ۲۵ سال گذشته به این کشور سفر کرده است.
یونایتد دیلی نیوز، لیبرتی تایمز و چاینا تایمز (سه روزنامه مهم ملی تایوان) به نقل از منابع ناشناس گفتند که او قصد داشت شب را در تایوان بگذراند.
وزارت خارجه تایوان از اظهار نظر خودداری کرد. نخست وزیر سو تسن چون صریحاً سفر پلوسی را تایید نکرد، اما روز سه شنبه گفت که “مهمانان خارجی و قانونگذاران دوستانه” “بسیار از آن استقبال کردند”.
چین تایوان را کشوری شورشی میبیند که در صورت لزوم با زور ضمیمه میشود و بارها نسبت به انتقامجویی در صورت سفر پلوسی به تایوان هشدار داده و گفته است که ارتش تایوان “هرگز بیکار نخواهد ماند”.
هوآ چونیینگ، سخنگوی وزارت خارجه چین به خبرنگاران در پکن گفت: «ایالات متحده و تایوان اولین کسانی بودند که با هم تبانی کردند و دست به اقدامات تحریک آمیز زدند و چین فقط مجبور شد از خود دفاع کند.
فارنهایت گفت که چین دائماً با ایالات متحده در تماس است و روشن می کند که “اگر واقعاً این دیدار انجام شود چقدر خطرناک خواهد بود.”
وی گفت که هرگونه اقدام متقابلی که از سوی چین انجام شود در مقابل «اقدامات وقیحانه واشنگتن» «توجیه و ضروری» است.
تهدید نظامی چین نگرانیهایی را در مورد بحران جدید در تنگه تایوان ایجاد کرده است که میتواند دو طرف را بیشتر از هم جدا کند و بر بازارهای جهانی و زنجیرههای تامین تأثیر بگذارد.
کاخ سفید روز دوشنبه اظهارات چین را محکوم کرد و گفت که ایالات متحده هیچ علاقه ای به تشدید تنش با چین ندارد و طعمه را نمی پذیرد یا وارد شمشیربازی نمی شود.
جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید تاکید کرد که تصمیم سفر به تایوان در نهایت بر عهده پلوسی است. وی خاطرنشان کرد که اعضای کنگره آمریکا در طول سال ها به طور منظم از این جزیره دیدن کرده اند.
آنتونی برینکن، وزیر امور خارجه آمریکا از چین خواسته در صورت ادامه سفر پلوسی، «مسئولانه عمل کند».
هیئت ما امروز سلام گرم کنگره آمریکا را به پارلمان مالزی رساند.
به عنوان قانونگذار، ما باید برای رفع نیازهای مردم و در عین حال ارتقاء امنیت و رفاه مناطق خود، به همکاری با یکدیگر ادامه دهیم. pic.twitter.com/6Ep10RvguE
– نانسی پلوسی (@SpeakerPelosi) ۲ آگوست ۲۰۲۲
مقامات آمریکایی می گویند در صورت سفر پلوسی به تایوان، ارتش آمریکا جابجایی نیروها و دارایی های خود را در اقیانوس هند و اقیانوس آرام افزایش خواهد داد.
مقامات گفتند که ناو هواپیمابر یو اس اس رونالد ریگان و گروه حمله آن روز دوشنبه در دریای فیلیپین بودند.
پکن تماس رسمی ایالات متحده با تایوان را تشویقی برای دائمی کردن استقلال چند دهه این جزیره می داند، اما رهبران ایالات متحده می گویند که از این اقدام حمایت نمی کنند. پلوسی، یکی از سه شاخه دولت ایالات متحده، بالاترین مقام منتخب ایالات متحده خواهد بود که از تایوان از زمان رئیس وقت نیوت گینگریچ در سال ۱۹۹۷ بازدید می کند.
پلوسی تور آسیایی خود را روز دوشنبه در سنگاپور آغاز کرد زیرا سفر احتمالی به تایوان باعث آشفتگی منطقه شد.
وزارت امور خارجه سنگاپور اعلام کرد که لی هسین لونگ، نخست وزیر سنگاپور در دیدار با پلوسی بر اهمیت روابط با ثبات آمریکا و چین برای صلح و امنیت در منطقه تاکید کرد.
یوشیماسا هایاشی، وزیر امور خارجه ژاپن این موضوع را در توکیو تکرار کرد و گفت که رابطه پایدار بین دو قدرت رقیب “برای جامعه بین المللی نیز بسیار مهم است.”
چین به طور پیوسته در حال افزایش فشار دیپلماتیک و نظامی بر تایوان است. رئیس جمهور تسای اینگ ون در سال ۲۰۱۶ پس از خودداری از تایید ادعاهای خود مبنی بر اینکه جزیره و سرزمین اصلی برای تشکیل یک کشور چین متحد شده اند و رژیم کمونیستی پکن تنها دولت قانونی است، گفت. چین همه تماس ها را قطع کرد.
به گفته دفتر کیم، پلوسی روز پنجشنبه با کیم جین پیو، رئیس مجلس ملی کره جنوبی در سئول دیدار خواهد کرد تا در مورد امنیت، همکاری اقتصادی و بحران آب و هوا در منطقه هند و اقیانوس آرام گفتگو کند. خانم پلوسی نیز قصد دارد به ژاپن سفر کند، اما مشخص نیست چه زمانی.