موضع ایران در مورد مسائل بشردوستانه در سوریه بسیار روشن است. تاکت لاوانکی روز پنجشنبه در مجمع عمومی سازمان ملل متحد با موضوع «تقویت بحث سیستم سازمان ملل متحد بر اساس اصل ۱۲۴» گفت: جمهوری اسلامی ایران همواره از تلاشهای سازمان ملل و جامعه جهانی برای حمایت از سوریه حمایت کرده است. قطعنامه ۲۶۲/۷۶.
متن کامل سخنرانی تاکت لاوانکی در مجمع عمومی سازمان ملل به شرح زیر است:
آقای رئیس جمهور،
هیئت من با بیانیه ای که یک نماینده ونزوئلا از طرف گروهی از دوستان برای حمایت از منشور سازمان ملل متحد بیان کرد، سازگار است. از دیدگاه ملی، من می خواهم موارد زیر را انجام دهم:
ایران بر اساس اصول استقلال، انسانیت، برابری و بیطرفی، همواره از سازمان ملل و جامعه جهانی در تلاشهایش برای حمایت از سوریه حمایت کرده است.
ما بار دیگر تاکید کردهایم که ارائه کمکهای بشردوستانه به سوریه مهم است و نباید شرایط سیاسی را که مانع از رسیدن آن به نیازمندان میشود تحمل کرد. این باید به گونه ای انجام شود که به حاکمیت سیاسی، استقلال، وحدت و تمامیت ارضی سوریه کاملا احترام گذاشته و به اهداف و اصول منشور سازمان ملل متحد پایبند باشد.
در موضع ثابت ما، مکانیسم ارسال کمک های فرامرزی باید به عنوان یک اقدام استثنایی و موقت ناشی از شرایط خاص تلقی شود و کمک های بشردوستانه به نیازمندان سوریه است. . .. از دولت و داخل سوریه.این به جلوگیری از انحراف کمک به افراد ناخواسته کمک می کند
در جریان بحث و بررسی مسائل مربوط به شورای امنیت، هیئت من به طور فعال با صاحبان قطعنامه، هیئت سوری و اعضای شورا همکاری کرد تا از تکمیل موفقیت آمیز این روند اطمینان حاصل شود.
ما از پذیرش قطعنامه ۲۶۴۲ (۲۰۲۲) استقبال می کنیم و آن را گامی مهم در رسیدگی به نیازهای فوری سوریه می دانیم. در این زمینه به نکات زیر توجه کنید:
۱. این قطعنامه مکانیسم فرامرزی را به مدت شش ماه تمدید می کند و در عین حال تقاضای واضح برای پروژه های بازیابی زودهنگام و افزایش شفافیت تلاش های امدادی را نیز نشان می دهد. این قطعنامه بر نیاز فوری به افزایش ارسال های فرامرزی در سراسر سوریه تاکید می کند. در این راستا، ما از همه طرفها میخواهیم که اصول اساسی حاکم بر کمکهای بشردوستانه را به شدت رعایت کنند و عدالت و شفافیت را تضمین کنند.
۲- ما خواستار لغو تحریم های یکجانبه علیه سوریه هستیم که مانع از اجرای قطعنامه می شود. در این راستا، اجرای پروژههای احیای زودهنگام مانند برق که برای دسترسی مجدد به خدمات اولیه مهم است، نباید تحت تأثیر تحریمهای یکجانبه قرار گیرد. این فعالیت های غیرقانونی همچنین از بسیاری جهات مانع از تلاش های بازسازی سوریه و ارائه کمک های بشردوستانه می شود و حتی می تواند بازگشت آوارگان و آوارگان داخلی را به تاخیر بیندازد. در این راستا خواستار رفع تحریمها در شرایط همهگیری کووید-۱۹ هستیم.
۳- قطعنامه ۲۶۴۲ از دبیرکل درخواست می کند که گزارش ویژه ای در مورد نیازهای بشردوستانه سوریه ارائه کند. این گزارش شامل مرزهای بین بشردوستانه سازمان ملل، از جمله روندهای کلی، پروژه های بازیابی زودهنگام و شفافیت، مکانیسم های توزیع، تعداد ذینفعان، و فعالیت های مربوط به فعالیت های بدون مانع و ایمن سازمان ملل در سراسر سوریه است. از طریق فعالیت های شما شریک، محل تحویل کمک در سطح محلی، مقدار و ماهیت اقلام تحویل شده.
۴- و در نهایت، قطعنامه ایجاد یک گفتگوی تعاملی غیررسمی با شورای امنیت برای بررسی و پیگیری منظم اجرای این قطعنامه، از جمله پیشرفت پروژه بازیابی زودهنگام را تشویق می کند. از طریق این سازوکار، هیئت بر این باور است که می تواند بر روند اجرای موثر و متوازن قطعنامه نظارت داشته باشد.
قدردانی