سریلانکا هزاران سرباز و پلیس را روز سهشنبه پس از کشته شدن پنج نفر در بدترین خشونتهای هفتهها به دلیل بحران اقتصادی بیسابقه، برای اجرای مقررات منع آمد و شد مستقر کرد.
نزدیک به ۲۰۰ نفر نیز در روز دوشنبه با استعفای نخست وزیر ماهیندا راجاپاکسا مجروح شدند، اما این امر چندان باعث کاهش خشم عمومی نشد.
پس از آنکه هزاران معترض ضد دولتی در طول شب به اقامتگاه رسمی او در کلمبو یورش بردند، او مجبور شد در یک عملیات پیش از سپیده دم توسط ارتش سه شنبه نجات یابد و پلیس برای جلوگیری از جمعیت، گاز اشک آور و شلیک گلوله های هشدار دهنده شلیک کرد.
یک مقام ارشد امنیتی به خبرگزاری فرانسه گفت: «پس از یک عملیات قبل از سحر، نخستوزیر سابق و خانوادهاش توسط ارتش به محل امن منتقل شدند». حداقل ۱۰ بمب بنزینی به داخل محوطه پرتاب شد.
سلطه قبیله راجاپاکسا بر قدرت توسط ماهها خاموشی و کمبود برق در سریلانکا متزلزل شده است که بدترین بحران اقتصادی از زمان استقلال این کشور در سال ۱۹۴۸ است.
با این حال، رئیس جمهور گوتابایا راجاپاکسا با اختیارات و فرماندهی گسترده بر نیروهای امنیتی در سمت خود باقی می ماند.
اندرو فیدل فرناندو از اعتراضات در سریلانکا گزارش می دهد
پس از هفتهها تظاهرات مسالمتآمیز ضد دولتی، خشونتها روز دوشنبه آغاز شد، زمانی که هواداران ماهیندا راجاپاکسا – که با اتوبوس از حومه شهر به پایتخت رفتند – با چوب و چماق به معترضان حمله کردند.
یکی از شاهدان که خواست نامش فاش نشود به خبرگزاری فرانسه گفت: «ما ضربه خوردیم، رسانه ها ضربه خوردند، زنان و کودکان ضربه خوردند.
پلیس برای متفرق کردن جمعیت از گاز اشک آور و ماشین های آب پاش استفاده کرد و منع آمد و شد فوری در کلمبو اعلام کرد، اقدامی که بعداً کل کشور ۲۲ میلیون نفری جنوب آسیا را در بر گرفت.
مقامات گفتند که منع آمد و شد صبح چهارشنبه لغو خواهد شد و ادارات دولتی و خصوصی و همچنین مغازه ها و مدارس دستور داده اند روز سه شنبه بسته بمانند.
جولی چانگ، سفیر ایالات متحده آمریکا در توئیتی نوشت که واشنگتن «خشونت علیه معترضان مسالمتآمیز» را محکوم کرده و از دولت سریلانکا خواسته است تا تحقیقات کاملی را انجام دهد، از جمله دستگیری و تعقیب هر کسی که آغازگر خشونت است.
با گلوله کشته شد
علیرغم مقررات منع آمد و شد، معترضان ضد دولتی از پلیس برای انتقام از حامیان دولت به دلیل حملات اواخر شب دوشنبه سرپیچی کردند.
پلیس گفت که در خارج از کلمبو، Amarakeerthi Athukorala، قانونگذار حزب حاکم، پس از محاصره شدن توسط گروهی از معترضان ضد دولتی، به دو نفر شلیک کرد – یک مرد ۲۷ ساله را کشت.
یک مقام پلیس در تماس تلفنی با خبرگزاری فرانسه گفت: «او سپس با هفت تیر خود جان خود را گرفت.
پلیس گفت که محافظ آتوکورالا نیز در محل حادثه پیدا شد.
پلیس افزود که یکی دیگر از سیاستمداران حزب حاکم که نامش فاش نشده است، به سوی معترضان تیراندازی کرد و دو نفر را کشت و پنج نفر را زخمی کرد.
جمعیت خشمگین خانه های بیش از ده ها سیاستمدار طرفدار راجاپاکسا را به همراه برخی وسایل نقلیه به آتش کشیدند، در حالی که اتوبوس ها و کامیون های مورد استفاده وفاداران دولت در کلمبو و اطراف آن نیز هدف قرار گرفتند.
ما خشونت علیه معترضان مسالمتآمیز امروز را محکوم میکنیم و از دولت میخواهیم تحقیقات کاملی را انجام دهد، از جمله دستگیری و پیگرد هر کسی که آغازگر خشونت است. همدردی ما با مجروحان امروز است و ما خواستار آرامش و خویشتنداری در سراسر جزیره هستیم.
— سفیر جولی چونگ (@USAmbSL) ۹ مه ۲۰۲۲
چندین خانه راجاپاکسا در مناطق مختلف کشور به آتش کشیده شد، در حالی که یک موزه خانوادگی در روستای اجدادی آنها به زباله دانی رفت.
پزشکان در بیمارستان ملی اصلی کلمبو برای نجات حامیان مجروح دولت مداخله کردند و سربازان دروازههای قفل شده را شکستند تا مجروحان را سوار کشتی کنند.
یک پزشک در مقابل جمعیتی که ورودی واحد اورژانس را مسدود کرده بودند، فریاد زد: “آنها ممکن است قاتل باشند، اما برای ما بیمارانی هستند که باید ابتدا درمان شوند.”
حکومت وحدت ملی
ماهیندا راجاپاکسا، ۷۶ ساله، گفت که استعفا می دهد تا راه را برای یک دولت وحدت هموار کند.
اما مشخص نبود که آیا اپوزیسیون به دولت وحدت ملحق خواهد شد، زیرا قبلاً از حکومت با اعضای خانواده راجاپاکسا امتناع میکرد.
تحت نظام سیاسی سریلانکا، حتی با یک دولت جدید وحدت، رئیس جمهور این اختیار را خواهد داشت که وزیران و همچنین قضات را منصوب و برکنار کند و از مصونیت قضایی برخوردار شود.
مایکل کوگلمن، تحلیلگر از مرکز ویلسون به خبرگزاری فرانسه گفت: «تا زمانی که رئیس جمهور راجاپاکسا کنار نرود، هیچ کس — چه توده ها در خیابان ها و چه سهامداران کلیدی سیاسی — مماشات نمی شود.
این اعتراضات پس از آن رخ داد که همهگیری ویروس کرونا درآمد حیاتی جزیره از گردشگری و حوالههای ارسالی را تحت تأثیر قرار داد، که این کشور را از ارز خارجی مورد نیاز برای پرداخت بدهی خود محروم کرد.
این امر دولت را مجبور کرد بسیاری از واردات را ممنوع کند که منجر به کمبود شدید، تورم و قطعی طولانی مدت برق شد.
در ماه آوریل، سریلانکا اعلام کرد که بدهی خارجی ۵۱ میلیارد دلاری خود را نکول کرده است.
به گفته آخیل بری از موسسه سیاست جامعه آسیا، مشخص نیست که حرکت بعدی رئیس جمهور راجاپاکسا در مواجهه با اعتراضات چه خواهد بود.
بری به خبرگزاری فرانسه گفت، جدای از تبعیت از برادرش در استعفا، او میتواند یک دولت موقت – قبل از استعفا – منصوب کند که ارتش و پلیس را برای سرکوب اعتراضها مستقر کند، یا سعی کند منتظر بماند تا آنها “به طور طبیعی بمیرند”.
او گفت، اما هر اتفاقی که بیفتد، دولت بعدی باید برای ترمیم اقتصاد ویران شده “تصمیمات غیرمردمی” اتخاذ کند.
وی افزود که هرگونه کمک مالی از صندوق بین المللی پول – که در حال حاضر در حال مذاکره است – به معنای “مالیات بیشتر و هزینه های کمتر دولت است که ترکیبی از نظر سیاسی سمی است”.
(فرانسه ۲۴ با خبرگزاری فرانسه)