اخیراً یک سرور در رستوران الاصیل الدمیشقی ۱۳۵ قسمت کاملاً خوراکی باقلوا و سایر خوراکی های خوشمزه را که در شربت خیس شده و با آجیل پر شده بود سرو کرد. به زودی، کارمندان Tekeya ظرفی را که روز قبل درست کرده بودند و برای سرو به مشتریان خیلی قدیمی به نظر می رسید، گم کردند.
رستوران الاصیل یکی از ده ها رستوران در قاهره است که کارکنان تکای هر روز از آن بازدید می کنند. کاربران اپلیکیشن Tekeya می توانند غذا را به نصف قیمت سفارش دهند یا از مشتری (یا خود رستوران) درخواست کنند که غذا را به بانک مواد غذایی یا خیریه تحویل دهد.
چرا این را نوشتی
پرداختن به معضل ضایعات مواد غذایی، که سهم عمده ای در انتشار گازهای گلخانه ای دارد، نیازمند راه حل های خاص کشور است.
تعداد کمی از این برنامه ها در سراسر نیمکره جنوبی وجود دارد، جایی که افزایش مصرف غربی با افزایش نرخ سوء تغذیه همراه است. در سال ۲۰۱۹، یکی از بنیانگذاران این شرکت، منا شاهین، محاسبه کرد که آنها یک یا حداقل ۴۵۰۰۰ وعده غذایی را از محل دفن زباله نجات دادند.
به گفته مرکز تحقیقات ملی تحقیقات مواد غذایی دولت، در میان چند تلاش دولت برای تنظیم ضایعات مواد غذایی، اپلیکیشنهایی مانند Tekeya “پیشرو هستند و راه را برای مبارزه واقعی با ضایعات مواد غذایی هموار میکنند.” زهرا صالح، محقق صنعت، گفت. :
قاهره
یک روز صبح زود، سرورهای رستوران الاصیل الدمیشاقی، آماده سازی های معمول آن روز را آغاز کردند. باقلوا را ردیف می کنند، کنافسایر غذاهای خوشمزه آغشته به شربت یا آجیل. اما این پیشنهادها برای مشتریانی نبود که به مکان های شیک در حومه قاهره می رفتند.
در عوض، ظرف یک ساعت، کارگران سازمانی به نام Tekeya وارد شدند و ۱۳۵ قطعه غذای کاملاً خوراکی دریافت کردند.
علت؟ دسرهای تهیه شده در روز قبل به اندازه کافی تازه در نظر گرفته نمی شدند.
چرا این را نوشتی
پرداختن به معضل ضایعات مواد غذایی، که سهم عمده ای در انتشار گازهای گلخانه ای دارد، نیازمند راه حل های خاص کشور است.
چنین دیدگاه هایی در مصر که دارای تاریخچه آشپزی غنی است غیرمعمول نیست. این کشور عرب زبان بزرگترین تولید کننده ضایعات مواد غذایی در خاورمیانه و دوازدهمین جنایتکار بزرگ در جهان است که به طور متوسط هر خانوار بیش از ۲۰۰ پوند ضایعات غذایی تولید می کند. اما اکنون، در بحبوحه ممیزی جهانی نقش مصر در زنجیره غذایی و بحران آب و هوا، نگرش مصر به آرامی در حال تغییر است.
رستوران ال اسیر یکی از ده ها رستوران در پایتخت مصر است. کارمندان تاکیا روزانه بازدید می کنند تا اطمینان حاصل کنند که هیچ غذایی مناسب برای مصرف ریخته نشده است. رستورانها میتوانند با هزینه سالانه کمی هر زمان که غذای فروخته نشده دارند به تاکیا اطلاع دهند. تک تک کاربران این اپلیکیشن می توانند آن غذا را با نصف قیمت خریداری کنند. از طرف دیگر، رستورانها یا کاربران میتوانند از Tekeya بخواهند که غذا را به بانک مواد غذایی یا موسسه خیریه مورد نظرشان تحویل دهد. در مجموع، ما روزانه تا ۴۰ بشقاب را از سطل زباله دور نگه می داریم.
چند برنامه مشابه را می توان در غرب آلوده به زباله یافت. اما در کشورهای در حال توسعه که افزایش مصرف به سبک غربی با افزایش نرخ سوء تغذیه همراه است، تقریباً وجود ندارد. تکیه با الهام از آیین های مرتبط با رمضان، اولین برنامه از نوع خود در مصر است که سالانه بیش از ۵۵ درصد از مرگ و میر کودکان را سوءتغذیه و سوء تغذیه تشکیل می دهد.
من چندین پلت فرم در سراسر اروپا را دیده ام که به مبارزه با ضایعات مواد غذایی کمک می کنند. رامز ابو عابد، مدیر الاصیل، که به مدت سه سال از این برنامه استفاده می کند، می گوید: «پیدا کردن افرادی در مصر که همین کار را می کنند، بسیار خوب است.
عاقلانه دفع کن
در سال ۲۰۱۹، منا شاهین ایده ای را ارائه کرد که به طور خاص با الهام از ماه رمضان، تعطیلات اسلامی که مسلمانان در طول روز به فقرا هدیه می دهند و روزه می گیرند، ارائه کرد. باعث جشن و تبذیر هم می شود. وقتی روزه با یک شام مجلل افطار تمام می شود، تقاضا برای مواد غذایی یک سوم افزایش می یابد و ضایعات افزایش می یابد.
“من خیلی فکر می کنم که چگونه آن را دفع کنم. [food] شاهین میگوید چگونه میتوان مسئولانه استفاده کرد و استفاده بیش از حد را بدون آسیب رساندن به محیط زیست به حداقل رساند. “آیا می خواهید به همه کمک کنید تا مواد غذایی اضافی را عاقلانه دفع کنند؟”
خانم شاهین تکیه را با همسرش مکس هارتزن تأسیس کرد. در دومین ماه رمضان تاکیا، نزدیک به ۱۰۰۰۰ وعده غذایی با تخفیف در طول ماه مبارک سفارش داده شد که کاربران تصمیم گرفتند نزدیک به یک چهارم آن را به امور خیریه اهدا کنند.
Aya Magdy، مدیر حساب کاربری استارتآپ، گفت: با تیمی متشکل از ۱۵ نفر در حال حاضر، Tekeya هنوز با انگی در مورد «باقیماندهها» مواجه است. “مردم تصور می کنند غذا خراب شده است و متقاعد کردن آنها برای خرید یا اهدای آن سخت است.
غذاهای سنتی مصری شامل فلافل تند و تند است، اما یک غذای اصلی خیابانی، کوشاری، برنج و ماکارونی است که روی آن پیاز تازه، گوجه فرنگی، سیر، فلفل قرمز، عدس و نخود قرار می گیرد. . و بیشتر غذاهای کلاسیک دیگر به مواد تازه خرد شده نیاز دارند.
با این حال، آگاهی فزاینده ای از اثرات زیست محیطی زباله های مواد غذایی وجود دارد. وقتی غذا دور ریخته می شود، فاسد می شود و متان تولید می کند، گاز گلخانه ای که تقریباً ۳۰ برابر قوی تر از دی اکسید کربن است. تا به امروز، Tekeya از خروج حداقل ۴۵۰۰۰ وعده غذایی در محل دفن زباله جلوگیری کرده است. این امر از انتشار معادل ۱۳۳۰۰۰ کیلوگرم (حدود ۲۹۳۰۰۰ پوند) دی اکسید کربن در محیط جلوگیری می کند. شاهین می گوید.
این تیم همچنین برای اطمینان از کیفیت غذایی که سرو میکنند سخت کار میکنند و بازرسیهای منظم را تحت شرایط سخت انجام میدهند. همچنین اعتماد به قدری عامل مهمی است که اگر مشتری شکایت کند که غذای یک رستوران خیلی قدیمی یا پخته نشده است، همکاری به سرعت به پایان می رسد.
تعداد کاربران به طور پیوسته در حال افزایش است. این اپلیکیشن اکنون بیش از ۵۰۰۰۰ ثبت نام کننده و ۱۲۰ تامین کننده مواد غذایی در قاهره دارد. همچنین، کاربران تمایل به وظیفه شناس بودن دارند. سارا حرفوش، دستیار تدریس در دانشکده اقتصاد و سیاست در دانشگاه قاهره، در ابتدا شک داشت، بنابراین آزمایش خود را برای سنجش کیفیت انجام داد. او پس از چندین بار سفارش برنامه و هر بار رضایتبخش یافتن آن، شروع به خرید مواد غذایی ارزان قیمت برای اهدا به نیازمندان کرد.
ایده این برنامه قابل توجه است، به خصوص در مصر که ضایعات مواد غذایی بسیار زیاد است.
و هنگام خرید شیرینی در فروشگاه، او اشاره می کند، اغلب کالاهای پخته شده در آن روز در دسترس نیستند. “پس من در واقع بیشتر هستم [my] شما می توانید Tekeya را با نصف قیمت خریداری کنید.
راه حل پیشگام
مانند بسیاری از کشورهای خاورمیانه، مصر در اقدامات رسمی برای کنترل ضایعات مواد غذایی عقب مانده است. یک لایحه پارلمانی جریمه هایی تا سقف ۵۰۰,۰۰۰ پوند (مصر؛ حدود ۲۶,۰۰۰ دلار) برای تامین کنندگان مواد غذایی خوب پیشنهاد می کند تا غذاهای خوراکی را تغییر دهند و مجوزهای خود را تعلیق کنند.زهرا صالح، نویسنده این گزارش، می گوید اراده سیاسی کمی برای مقابله با این موضوع و تشدید مقررات وجود دارد. .
“به همین دلیل است که ابتکاراتی مانند Tekeya ارزشمند هستند. آنها پیشگام هستند و راه را برای انجام کارهای بیشتر برای مبارزه واقعی با هدر رفتن مواد غذایی هموار می کنند.” عدالت.
این ایده توجه برندهای معروف را به خود جلب کرده است. آلبان خلیفه، یک کارخانه لبنی با شعبه های متعدد در قاهره، تقریباً دو سال است که از طریق تکه، ضایعات غذایی و زیان های اقتصادی را کاهش داده است. مردم عادی می دانند که می توانند پودینگ های نیم بها را در پایان روز از طریق یک اپلیکیشن دریافت کنند.
در غیر این صورت، غذا به ده ها هزار تن موادی که از سطل های زباله بسیاری در خیابان های قاهره سرازیر می شود، اضافه می کند.، حیوانات ولگرد را به خود جذب می کند.
علاوه بر نگرانی های زیست محیطی و بهداشتی، مسائل دیگری نیز وجود دارد. تورم سرسام آور و کاهش ارزش پول دیگر در ماه مارس فشار بیشتری را بر شهروندان کشوری وارد می کند که یک سوم جمعیت آن در رده کم درآمد قرار دارند.
محمد رفعت، یک داروساز در قاهره، میگوید که پس از آشنایی با تاکیا، فوراً به یک پزشک عادی تبدیل شده است. او میگوید ترکیبی از کمک به محیط زیست و دریافت غذای خوب با قیمتهای تخفیفخورده «با توجه به افزایش قیمتها و افزایش تورم برای هر کاربری بسیار جذاب است».
این مقاله با همکاری شرکت Egab منتشر شده است.